A napelem dizájnos is, gazdaságos is: házfelújításnál a legjobb döntés!

Nemrég lakásfelújításba fogtunk a férjemmel. Miután kiköltözött a kisebbik gyerek is – míg végzett az egyetemmel, nálunk lakott, mert közel volt az egyetemhez, de aztán, ahogy munkába állt, már szeretett volna egy saját lakást, ahol kedvére irányíthatja a saját életét, így már lassan féléve élünk kettecskén a férjemmel. Eleinte megnyugtató volt a csend, aztán egy idő után már kezdett zavarni, hogy ennyire üres a ház. A férjemet viszonylag nehéz rávenni arra, hogy nagy változtatásokra adja a fejét, de végül addig győzködtem, hogy belement: elkezdtük átalakítani az egész házat.

Én nagyon sokat gondolkodtam, hogyan lehet a lehető legpraktikusabban kivitelezni az elképzeléseim, meg hát természetesen azon is sokat törtem a fejem, hogy a fiúk szobáját milyen helyiséggé alakítsuk. A nagyobb fiunk szobáját már a kiköltözése után nemsokkal vendégszobává minősítettük, így a kisebbikével viszonylag nehezebb volt valamit kezdeni.

A funkcionalitáson túl engem azért mégis kicsit jobban érdekelt, hogy igazán szép legyen a ház. Mivel három férfival éltem együtt, mindig valahogy az ő igényeiket is figyelembe kellett venni, és nekem sosem volt lehetőségem arra, hogy a házam pont úgy nézzen ki, mint ahogy én szeretném. Miközben én ezt a részét tervezgettem, a férjem előállt azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha nemcsak belülről, kívülről is átalakítanánk a házat: vágjunk bele egy napelem projektbe. Rá is kerestünk a neten az „ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018” kulcsszóra, kíváncsiak voltunk, meg lehet-e oldani ezt a dolgot valami jó kis pályázattal, hitellel, mert azért valljuk be, egyetlen kiadásként a napelemrendszer felszerelése nem kis költséggel jár, amit azért nem tudnánk megengedni magunknak, még úgy sem, hogy mindketten nagyon jól keresünk, és a fiaink közül már egyiket sem kell anyagilag támogatni.

Egy szuper kis weboldalra akadtunk rá, egy olyan cég oldalára, akik foglalkoznak napelemes rendszerek telepítésével, illetve az is szerepelt a szolgáltatásaik leírásánál, hogy a hivatalos papírmunkát is segítenek elintézni.

Néhány alapvető információ megadásával felvettük velük a kapcsolatot, majd egyeztettünk egy időpontot egy lehetséges találkozásra, amikor kijönnek felmérni a házat, mint azt megtudtuk ugyanis, nem minden tetőszerkezet alkalmas arra, hogy napelemet telepítsenek rá. A mienkkel pont szerencsénk volt, semmi akadályát nem látták, hogy elkezdjük a papírmunkát.

Mint említettem, mi az „ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018” kulcsszóval találtuk meg ezt az oldalt, tehát nemcsak napelem került a házunkra, hanem a férjem javaslatára végül a nyílászárókat is cseréltük, és a szigetelésen is tunningoltunk egy keveset.

A munkálatok befejeztével a ház pont úgy néz ki, mint ahogy megálmodtam, és a napelemek nemcsak dizájnossá teszik kívülről, hanem most már hónapok óta élvezzük a 0 forintos villanyszámlákat!