Most már a szüleim házán is dekoratív napelem díszeleg

Amióta ilyen gyorsan fejlődik a világ azóta az idősebbeknek is meg van arra a lehetőségük, hogy még tájékozottabbak legyenek a világ dolgairól. Ugyanakkor ez a technológiai fejlődés két erősen ellentétes csoportba sorolja őket. Vannak, akiknek sikerült haladniuk a korral, és idős koruk ellenére is belevágtak a tanulásba, hogy nagyjából megértsék, és használni tudják a mobil telefonokat, illetve a számítógépeket. De ezzel ellentétben ott vannak azok az idős emberek, mint amilyenek az én szüleim is, akiknek eszük ágában sincs egy kicsit is modernizálódni, valójában rettegnek az egész technológiától, valami szörnyű találmánynak titulálják. Az is lehet, hogy ez azért van így, mert önmagukban nem bíznak annyira, hogy elhiggyék képesek megtanulni ők is ezeknek az eszközöknek a használatát. Anyukám kimondottan attól retteg, hogy majd elront, tönkretesz valamit. A mikrohullámú sütőt is csak azért nem használja, mert attól tart, hogy tönkreteszi, a mobiltelefonról meg már ne is beszéljünk.

A szüleim és a férjem szülei pont ebbe a két kategóriába esnek bele. Viszont, ami az egyik félnél gyengeség, az a másiknál erősség. Például a férjem szüleinek kimondottan rossz ízlésük van, egyáltalán nem figyelnek oda az esztétikai szépségekre, míg az én szüleim kifejezetten jó dekorációs képességgel lettek megáldva, talán én is tőlük örököltem ezt. Viszont nagyon tisztelem és szeretem bennük azt, hogy kiegészítik egymást, és segítséget nyújtanak, úgy a mi számunkra, mint egymás számára is. Mindig ott vannak, ha segítségre szorulnánk, és nem restek mindent megtenni a cél elérése érdekében.

Már egy ideje a szüleim irigykednek arra, hogy milyen jól néznek ki a házunkon a napelemek, és végre arra az elhatározásra jutottak, hogy a saját házukra is szereltetnek egyet. De ahogyan már fentebb említettem, nem igazán értenek az ilyen jellegű dolgokhoz, így nem mertek ebbe egyedül belevágni. Nekem most a munkahelyemen annyi dolgom van, hogy nem lett volna időm ezzel foglalkozni, viszont anyósom felajánlotta, hogy utána érdeklődik a dolgoknak és segít nekik mindenben.

Mivel neki tényleg nagyon jól megy az interneten való keresés, így biztos voltam benne, hogy megfogja találni a számukra megfelelőt. Ezen az oldalon nagyon sok hasznos információra bukkant a napelem rendszerrel kapcsolatban. Nagyon örülök neki, hogy először informálódtak és csak az után vágtak bele a dologba, így volt lehetőségük ténylegesen átgondolni ezt az egészet, és mérlegelni, hogy nekik tényleg megéri-e. Első körben csak azért fordult meg anyukám fejében a napelem rendszer alkalmazásának az ötlete, mert feltűnt neki, hogy jól mutatnak az elemek a házunk tetején. De ez ugye ettől egy sokkal komplexebb dolog, és sokkal, de sokkal több haszna van, mintsem a jó kinézete. Most már azonban ők is tisztában vannak azzal, hogy ez hogyan is működik, miért fontos a helyszínnek a felmérése, mit jelent a ház alkalmassága, melyek az előnyei és hátrányai, hogyan befolyásolja a napelem mérete az energia kitermelést, és ehhez hasonló dolgokkal. Ahogyan ők körülnéztek a helyszínen, úgy ítélték, hogy alkalmas környezet ez a napelemekhez. Természetesen szükséges a szakemberek vizsgálata is, de ha már az ember maga nem ítéli jónak a körülményeket, akkor talán jobb, ha bele se kezd.

Azóta sikeresen felvették a szüleim a szakemberekkel a kapcsolatot, akik már terepfelmérésen is voltak, és ők is jónak ítélték a házat és annak az elhelyezkedését a napelemekhez. Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy a maguk konzervatív módján megmerték lépni ezt a lépést. Továbbá nagyon hálás vagyok a férjem szüleinek a segítségért, hiszen nélkülük nem boldogultak volna ilyen könnyedén.

Szerintetek is dekoratívabbá teszik a napelemes rendszerek a házakat?