Fürdőszoba – a tisztaság és megjelenés alkotóműhelye


Az alkotás helyszíne

Kezdem úgy érezni, hogy a fürdőszobánk már egy teljesen másik világ, egy olyan tér, ami nem tartozik a házhoz, vagy inkább kiemelkedő szereppel bíró helyiség lett. Olyan mintha a barátnőm saját kis birodalma lenne. A dekoráció fellegvára. Egy külön alkotóműhely.

Ha jobban belegondolunk, egy férfi számára szinte mindegy milyen egy fürdőszoba. Legyen hideg-meleg víz, egy zuhanyzó (persze ha kád van, az sem hátrány, néha jó belehemperegni), legyen hova pakolni, egy mosógép legyen és kész. A férfi bemegy a fürdőszobába, majd nem sokkal utána kijön onnan. Ez azért is van, mert a férfiak nagy többsége nem sminkeli magát, a hajuk is többnyire rövid, így az elkészülés folyamata már emiatt a két dolog miatt is sokkal rövidebb.

Ám ott van a legfontosabb szempont: miszerint egy nő saját külseje olyan, mint egy festővászon. A nők minden nap megalkotják, megfestik a külsőjüket. Alakjuk, finom vonásaik, maga a rajzvászon. A smink, ruhák, kiegészítő ékszerek pedig a festék, a színpaletta, amivel a vászonra dolgoznak, és az összkép mindig az inspirációtól, intuíciótól függ, ami pedig a hangulatuk, kedvük, amit az adott alkalom hoz magával. Egy randevúra elkészült festmény teljesen más, mint egy állásinterjúra készülő alkotás.


Eddigi kényelmi lehetőségek

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden fürdőszoba olyan legyen, hogy jó érzés legyen ott tartózkodni, külsőben és funkcióban is megfeleljen az elvárásoknak. Ez mit takar? Elsősorban legyen elég tárolóhely, hogy ne kelljen elkészüléskor ki-be rohangálni, másrészt úgy nézzen ki a helyiség, úgy legyen berendezve és dekorálva, hogy jó érzés legyen ott tartózkodni, harmadrészt pedig évszaktól függetlenül jó idő legyen bent.

Ehhez én nagyon sok tapasztalat után azt tudom mondani, hogy az ideális választás az elektromos fűtés fürdőszobába történő beszerelése. Nézzük végig milyen egyéb megoldások vannak, amiket tapasztaltam már, de a barátnőimnek olykor kellemetlen volt.

Ha gázzal fűtünk otthon, akkor szokott lenni külön fűtőtest a fürdőszobában is, ami az esetek többségében túl kicsi szokott lenni, így nem elegendő az adott tér felmelegítéséhez, de még helyet is foglal el, pedig egy fürdőszoba általában nem a nagy méreteiről híres, ezért nem mindegy hogyan van berendezve. Ha elfér egy kád is benne, akkor már a helyiség egyik oldala le van úgymond zárva, ha a túloldalon egy fűtőtest is van, akkor nem sok helyünk van pakolni.

Ám ha nincsen külön fűtőtest, akkor valamilyen hősugárzót szoktak beszerelni, ez pedig sosem az energiatakarékosságukról voltak eddig híresek, és manuálisan kellett őket bekapcsolni.

Aztán vannak olyan fürdőszobák, ahol semmilyen fűtés nincs. Ezeket nem is értem, inkább hagyjuk is.

elektromos fűtés fürdőszobába


Az új irány

Ehhez képest mit nyújt az elektromos fűtés a fürdőszobában? Kezdjük azzal, hogy nincs fűtőtest, ami helyet foglal. Vagyis van, csak elrejtve a padlóban. Kád és mosógép alá úgysem kerül, ha netán kicsi a helyiség, és ha netán félő ,hogy nem sikerülhet a padlóba beépíteni a rendszert, akkor akár a falba, vagy a mennyezetbe is be lehet rakni!

Igény szerint külön termosztátot rakathatunk a fürdőszobához, ezért ott a lakás, ház többi részétől különválasztva tudjuk kezelni az ottani hőmérsékletet. Higgyétek el, ez nagyon hasznos dolog, ha nyári születésű barátnőtök van, aki történetesen éppen fázós típus. Így a fürdőben nálunk mindig kicsit magasabb a hőmérséklet a ház többi részével ellentétben.

Az elektromos fűtéshez sok ember a magas villanyszámlát társítja gondolatban, ám ez már a múltat jelenti. Az új típusú amorf fűtőszálak olyan energiatakarékos megoldások, amik sokkal hatékonyabban melegítik fel a belső tereket, mint az elődeik. Kicsit olyanok, mint a régi és mostani ledizzók közötti különbségek. A régi izzók sokat fogyasztottak, mert a fényadás mellett rengeteg hőt is termeltek, így az energia nagy része a hőtermelést tette ki, és emellett adott fényt is. A régi típusú elektromos fűtések szintén sokat fogyasztottak, mert nagyon pazarló módon melegítettek, a körülöttük lévő közeget, a levegőt próbálták felmelegíteni, ami egy hosszadalmas folyamat, a közvetítő közegnek idő kell, mire átveszi a hőt, és maguk az eszközök is forrók voltak. Na ezzel szemben az amorf fűtőszálak nem is melegednek fel , az üzemi hőmérsékletük 30 fok, és nem a levegőt próbálják felmelegíteni – ami elég sok meló – hanem a hőt sugározzák a körülöttük lévő tárgyakba. Ez a nem mindegy. Ennek következtében az új technológia sokkal hatékonyabb, és a rettegett elektromossággal történő fűtés dilemmája meg is oldódott.


Összegzés

Természetesen elektromos fűtést fürdőszobába akkor szoktunk rakni, hogy ha az egész házban, vagy lakásban is ilyen rendszer telepítünk. Én azt tudom nektek mondani, hogy ha  éppen lakásfelújítás, vagy vásárlás előtt álltok, akkor lehetőség és pénzügyi helyzet szerint mindenképpen érdemes átgondolni ezt a lehetőséget. Ugyanis ég és föld a különbség fogyasztás és a lakás berendezése tekintetében is az, hogy nagy felületen történik az otthon fűtése, korszerű eszközökkel, vagy pedig sok kis helyen, olyan technológiával, amit a korunk már meghaladt, csak mi ragaszkodunk még a régi módszerekhez. Ha pedig nincs jelenleg annyi pénzünk, hogy egy ilyen megoldást alkalmazzunk, akkor egy hosszabb távú terv eredménye lehet majd az, hogy egy ilyen úton járjunk. Az alkotóműhely legyen minél kényelmesebb!