Így lett szuper gyorsan kész az energetikai tanúsítvány

Ha van valami, amit én nagyon szeretek, és amiben igazán ki tudom élni a kreativitásomat, az a dekorálás és a dekoráció készítés. Bár, ha bármilyen hasonló feladatot magamra vállalok, sokszor kicsit a saját ellenségemnek érzem magam, mert nagyon szívesen csinálok aprólékos, precíz dolgokat. Ez csak azért baj, mert nagyon el tudok benne mélyedni, és nagyon összpontosítok, emiatt pedig előfordul, hogy nagy kapkodás lesz a vége a dekorálásoknak.

Legutóbb egy osztálytalálkozóra készítettem el a dekorációt, és szerencsére van egy végtelenül nyugodt barátnőm, aki szintén nagyon szereti az ilyen jellegű dolgokat, és mindig szívesen segít is, ha kitalálok valamit. Nem volt ez most sem másképp.

A különbség csupán annyi volt, hogy ő általában mindig vidám és nyugodt, de most hihetetlen feldúltan érkezett meg hozzám.

Váratlanul örököltek egy házat egy távoli rokontól. Évekig nem tudták eldönteni, hogy mi legyen a sorsa, de mivel van hol lakniuk, kiadni pedig nem akarták bizonyos okokból, ezért az eladás mellett döntöttek. A probléma forrása igazából az volt, hogy maguk szerették volna intézni az egészet, nem akartak ingatlanost bevonni a dologba, de rájöttek, hogy hiba volt.

Azért volt olyan feldúlt, mert a szerződéskötés, az adásvételi szerződés aláírásának a napján derült ki, hogy valami hiányzik, ami nélkül nem történhet meg az eladás. Ez a hiányzó dolog pedig nem volt más, mint a ház energetikai tanúsítványa.

Fogalmam sem volt róla, hogy ez mi, de a barátnőm nagyon egyszerűen elmagyarázta: „ezek azok a zöldből pirosba átmenő csíkok, amik az ABC betűivel vannak jelölve, és azt mutatja, hogy mennyire energiatakarékos például egy szárítógép. Na, ez gyakorlatilag majdnem ugyanez, csak házra.”

e-tanusitas.eu

Szegény nagyon ideges volt. Mondta, hogy fel kellett hívnia egy régi ismerősét, aki nemrég adta el a házát, hogy adjon neki tanácsot. Ő ajánlotta neki az e-tanusitas.eu oldalát, neki is ők készítették el a tanúsítványt, ráadásul szinte azonnal.

Persze, azonnal rá is keresett az oldalra, és talán még sosem volt ilyen hálás. Meg volt adva az oldalon egy bármikor hívható telefonszám, este volt már, de természetesen rögtön tárcsázta is őket, és nagy kétségbeesve elmesélte a történetet. Nagyon segítőkészek és megértőek voltak vele, azt mondták, hogy a továbbítják az elérhetőségét az ingatlanhoz legközelebb lévő mérnök kollégájuk felé, aki a reggeli órákban hívni fogja időpont egyeztetés miatt. A mérnök kolléga még aznap kiment a helyszínre, felmérte az állapotokat, és szerencsére mindent viszonylag rendben talált. Az e-tanusitas.eu-nál van lehetőség üzenetben elkérni a kiállított tanúsítvány hiteles azonosítóját, amivel már aláírható a szerződés, így pedig nem szükséges megvárni, amíg kézhez kapja. A barátnőm nyílván élt is a lehetőséggel, mert az ügyvédnek el kellett utaznia vidékre, azt pedig nem akarta megkockáztatni, hogy emiatt meggondolja magát a vevő.

Egyébként annyira sürgős volt a dolog, hogy az sem érdekelte, hogy mennyibe fog kerülni, csak legyen meg minél előbb. Bár igazából ebben az esetben nem is kellett aggódnia az árak miatt, mert nagyon kedvező volt. Habár ő nem nézte meg, de a honlapon található egy ártáblázat, amiben méret és helyszín szerint megtalálhatóak az árak. De ami teljes meglepetés volt neki az az, hogy a gyorsított eljárás miatt nem számoltak fel neki plusz költségeket.