Dekorálva többet ér egy lakás?

Dekorálva többet ér egy lakás? Ezt a kérdést találtam egy dekoráló oldal kommentjei között. Mint kiderült a kérdezőhöz másnap érkezett egy értékbecslő, mivel a háza eladóvá vált, és az egyik vevő hitelből szerette volna megvenni a házat, amihez a bank értékbecslő véleményt kért. Persze a ház kissé túl volt árazva ezért aztán a tulaj aggódott, hogy kiderül, és így majd kénytelen lesz olcsóbban eladni az ingatlanját. Természetesen a válasz nem. Az ingatlan értékbecslés Budapesten azért ennél komolyabb szakma, mintsem, hogy ilyen egyszerű trükkökkel át lehessen verni egy szakértőt. Bár valószínűleg ez nem csak a fővárosra igaz. Nos, a kedves kérdezőnek már megírtam, hogy miért is érdemes eladásnál is kérni értékbecslő segítségét (pont az ilyen helyzetek elkerülése végett). Minden esetre megosztom itt is bővebben, hogy más ne essen ehhez hasonló hibába lehetőleg.

Tehát, miért is jó értékbecslő segítségét kérni?

Először vegyük azt, hogy mi vagyunk a vásárlók. A hitel téma esetén adja magát a szakértői beavatkozás, révén gyakorlatilag az össze bank kötelezően kér egy szakvéleményt a megvásárolandó, vagy fedezetként bevont ingatlan értékéről.  Ilyenkor nincs kérdés, ha nincs szakvélemény, nincs hitel sem, így kénytelenek vagyunk eleget tenni a feltételeknek. Azonban akkor is fontos, hogy tisztába legyünk a megvásárolni kívánt lakás pontos piaci értékével, ha nem liheg egy bank a nyakunkban az igazoló papírt számon kérve. A legtöbb eladó ugyanis hajlamos kissé túlárazni portékáját. Ez nem azért van, mert minket akarnak megkárosítani. Egyszerűen csak szeretnék ők is kihozni a maximumot az üzletből, és ráadásul a különböző élményeket is beleszámítják az árba, ami nyilván nem egyezik az objektum valós érétkével. Viszont, ha van mellettünk egy értékbecslő, akkor még idejében információt kaphatunk arról, hogy mennyit is ér maximum a kiszemelt épület. Abban az esetben, ha minden rendben van, akkor is megerősítésként szolgálhat, hogy épp jó döntést készülünk meghozni.

De mi van, ha mi vagyunk az eladók?

Nos, ilyenkor is fontos, hogy tisztában legyünk portékánk értékével. Szerintem itt is érdemes a legkézenfekvőbb dologgal indítani. Ez nem más, mint az, hogy mi sem szeretnénk áron alul eladni az otthonunkat. Megeshet, hogy vannak a háznak olyan jó tulajdonságai, amik előttünk rejtve maradnak, viszont egy szakember észreveszi őket, és ez bizony akár milliós különbségeket okozhat.

A másik eset az, hogy mi is abba a hibába esünk, hogy vagy túl kapzsik vagyunk, vagy egyszerűen csak a ház valós értékeihez hozzá adjuk az érzelmi alapú kötődés forintosított értékét, így árazva túl az objektumot. Ebből több problémánk is fakadhat. Az egyik például a már fent említett kommentező problémája is. Mi van, ha kiderül, és már olyan a szituáció, hogy a helyzet is kellemetlen lesz? Persze el lehet viselni az égést, nem erről van szó, de senki sem szeret cikis helyzetekbe kerülni. A másik helyzet, hogy nem találunk rá vevőt. Ilyenkor sok tízezer forintunkat viheti el a hirdetési költség, amit akár hónapokig is fizethetünk teljesen feleslegesen. Ráadásul valószínűleg szükségünk is lenne a ház eladásából befolyt összegre, amire így aztán várhatunk egy darabig. Ez sem pénzügyileg, sem kényelmileg nem éri meg. Ezzel szemben ha már a legelején megtudjuk, hogy mennyit is ér az, amint tovább adni készülünk, akkor a helyes árat szabhatjuk meg, nem kerülünk kellemetlen helyzetbe, nem kell hónapokat várni az eladással, és a hirdetési költség is olcsóbb lesz. Ráadásul valószínűleg a túlárazott lakás tulajdonosa is felismeri tévedését előbb vagy utóbb és akkor majd lecsökkenti az árat a megfelelő mértékben, vagyis ugyan ott lyukad ki ahol mi indultunk, csak egy kis idő és pénz pazarlás árán.

Ezen felül a legtöbb értékbecslő cég azt is garantálja, hogy visszaadja a pénzünket, ha elégedetlenek vagyunk, vagy ha valami hiba történne, így különösebb kockázatot sem vállalunk. Arról nem is beszélve, hogy rendes esetben igazságügyis szakértő is felülvizsgálja így elkerülve a csalás lehetőségét.

A lényeg tehát az, hogy ne kidekorálni akarjuk a lakást, hanem szabjuk neki a megfelelő árat elsőre, egy szakértő segítségével és akkor elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket, időnk is több marad és a pénztárcánk sem apad el.