Nem csak dekor kellékeket lehet bérelni, hanem szervert is

A testvérem a kreatív szakmában dolgozik már hosszú évek óta és sokat vállalnak mindenféle dekorációs munkát is. Ez azzal járt kezdetben, hogy nem volt mindenhez felszerelésük, ezért bérelni kellett ezt-azt, például óriási létrát meg pár különlegesebb gépet, amit nem kell minden munkához használni normál esetben, csak egyszer-egyszer. Ezekre az alkalmakra tökjó lehetőség volt, hogy mindent lehetett jó áron bérelni, ráadásul városon belül. Erre a logikára felépítve szerintem mindig hasznos, hogyha valamit csak ideig-óráig használunk, vagy ha a megvétele sosem térülne meg, akkor csak béreljük valahonnan.

Nem tudom például, hogy hallottatok-e már arról, hogy vps hosting? A vps szó szerint azt jelenti, hogy virtuális privát szerver (virtual private server). A mögöttes tartalma pedig valójában csak annyi, hogy ez egy adott nagy teljesítményű szerveren lévő különálló, privát szerver vagy szerverek összessége, rendszere. Ezek gyakorlatilag pontosan ugyanazt tudják, mintha fizikai valójában is különálló egységet képeznének a szerverek, pontosan ugyanolyan nagy teljesítménnyel bír, a tárhely és a memória tekintetében is ugyanolyanok a specifikációk, a biztonság és persze a funkcionalitás is megegyezik. Mivel a nagyon-nagy teljesítménnyel bíró szerverek kihasználtsága általában kicsi, mert kevés helyen van szükség ekkora teljesítményre, ezért ezek egyszerre több feladatot is képesek ellátni.

Tehát egy vps szerver tulajdonképpen egy olyan virtuális rendszer, ami ugyan fizikailag nem különül el a a többi részegységtől, de mégis külön egészt alkot a szerveren belül, amihez illetéktelenek nem férhetnek hozzá, pontosan olyan módon, mint a fizikai valójában is különálló szervereknél.

Ezen kívül persze nem csak a beruházás elkerülése végett érdemes a vps hosting világával ismerkedni, hanem azért is, mert így a karbantartás vagy rendszergazdai teendők sem a mi vállunkat terhelik, hanem az üzemeltetőét. Ezzel szemben a virtuális szerveren belül lehetőség van saját operációs rendszer futtatására, amin belül a futtatok programok üzemeltetése, rendszerezése és karbantartása továbbra is a felhasználó feladata marad.

Ha esetleg kicsit szkeptikusok lennénk ezzel a lehetőséggel kapcsolatban, érdemes élni azzal a lehetőséggel, hogy 5 napig kipróbáljuk a rendszert teljesen ingyen – és persze utána még dönthetünk úgy, hogy hát ez bizony nem jó. Ha pedig mégis úgy döntenénk, hogy megjött ehhez a kedvünk, akkor pedig ott vannak az előfizetési kedvezmények: féléves előrefizetés esetében 5% kedvezményt, egy éves előrefizetés esetében 10% kedvezményt tudhatunk a magunkénak. De miért is olyan jó ez nekünk a kedvezmények mellett?

Egyrészt, mivel minden virtuálisan működik, ezért a megrendelést követően gyakorlatilag azonnal üzembe helyezhető a szerver. Szintén hasonló okból nagyon könnyedén testre szabható, mondhatni rugalmas a rendszer. A biztonságról a folyamatos biztonsági mentés gondoskodik, továbbá a megbízhatóságról sok minden más mellett az Intel Xeon Brand szerverek gondoskodnak. Mindemellett olyan dedikált erőforrásokról van szó, amelyekhez 24 órás ügyfélszolgálat is párosul, tehát ha szükség van bármikor valamilyen segítségre, akkor mindig lesz valaki, akivel lehet beszélni. A saját operációs rendszer futtatása mellett pedig Superuser hozzáférést is adnak hozzá.

Lehetőség van Linux alapú SSD VPS-ek bérlésére, de létezik Windows alapú SSD VPS is, ami szintén elérhető a Rackforestnél. Hogy mennyi mindenben különbözik a két rendszer sokáig lehetne taglalni, éppen ezért most nem is mennék bele, de lényegében mindent meg lehet találni a honlapon.

Nem tudtam és igazából nem is gondoltam volna, hogy lehet ilyesmit bérelni, de egész jól hangzik, hogy van ilyen lehetőség is, ráadásul úgy meg főleg, hogy az egyébként üresen maradó kapacitások kihasználásán alapszik. Ha valami hasonlóra lesz egyszer szükségem, biztos hogy a Rackforestnél fogok először körülnézni, most meg persze ajánlom is annak, aki miatt rá kellett erre keresnem.

vps hosting