Dekorációktól túlzsúfolt a fürdőszobád neked is? Van megoldás!

Velük nőkkel szerintem nagyon sokszor előfordul, hogy a dekorációk megszállottjai leszünk. Imádjuk gyűjtögetni az apró kis díszeket, szobrokat, képkereteket, égősorokat és még szerintem hajnalig sorolhatnám, hogy miket. Napjainkban nagyon divatos a minimalista, letisztult lakás dekoráció is, de szerintem még ezekben a lakásokban is van itt-ott egy-két olyan dekoráció, aminek igazából semmi értelme, de jobban érzi magát az ember, ha az ott van.

Ezeknek a dekorációknak főként a nappali, étkező helyiségek adnak teret. Na de akkor mi újság a fürdőszobával? Szerintem nem én vagyok az egyedüli, akinek még ott is rengeteg olyan holmija van, ami inkább számít dekorációnak, mint hasznos fürdőszobai holminak. Az egyik sarokban mindenféle díszített, illatos szappanok, gyertyák, sőt még égősorok is vannak. Aztán a dekorációktól eltekintve még minden más is csak ott van, ahol éppen helyet találok neki: parfümök, kozmetikumok, minden. (Vagyis csak voltak, most már teljesen máshogy néz ki minden és nem tárolok össze-vissza semmit)

Mostanában már kezdett nekem is sok lenni, hogy már 5 centi szabad hely nincsen az egész fürdőben, semminek nincs meg a fix helyet, mindent csak úgy lerakok valahová. Így megakartam tudni, milyenek a leggyakoribb és legjobb fürdőszoba tárolási ötletek. 

Találtam is ezt a remek kis weboldalt, ahol ti is utánanézhettek könnyedén. Ahogy böngészgettem az oldalt, először is ráébresztettek arra, miért fontos, hogy a fürdőszoba is valóban „otthonos” legyen. Hiszen, ha belegondoltunk, valóban sok időt töltünk el ott, főleg ugye mi nők. Minden reggel, minden készülődés, minden este.

Sok olyan fürdőszobával találkoztam már akár rokonoknál, akár barátoknál, akik ezeket az ötleteket még szintén tuti, hogy nem olvasták el, mivel náluk sem volt megoldva a fürdőszobai tárolás kérdése. Tudom, tudom sokan küzdenek azzal a problémával, főleg panellakásoknál, hogy nagyon kicsi a fürdőszoba helyiség, és oda kell bezsúfolni mindent. De higgyétek el, erre is van megoldás! Legalábbis én már megtaláltam.

Először is tényleg, ott rontják talán el a legtöbben, hogy mindent megpróbálnak bezsúfolni, ha meg valaminek még sincs helye, akkor rohannak az első boltba venni még egy polcot. Ami vagy ugyanolyan, mint a többi, vagy ha olyan már nincsen akkor legalább egy kicsit hasonlítson rá alapon, vesznek valamit. És akkor ebből végül egy olyan fürdőszoba lesz, ahol 5 különböző fajta polc, vagy mini szekrény van a földön, a falon, mindenhol és semmi sincs összhangban, semmivel. Ezzel pedig készen is van a fürdőszobai káosz. Pedig ez nagyon könnyen elkerülhető akár csak annyival is, hogy lehet csak át kellene gondolni és alaposan megtervezni, hogy minek, hol, hogyan szeretnénk, hogy meglegyen a helye.  A már feljebb is említett weboldalon ezekre tényleg megoldást találhattok.

Ezért én most pedig azt mesélem el, hogyan alakítottam át ezekkel az egyszerű, de mégis hasznos tippekkel a teljes fürdőt, és hogyan találtam meg a tökéletes bútorokat, polcokat a tároláshoz.

Azonban mielőtt még rátérnék a polcok, szekrények kiválasztására, kicsit térjünk vissza előtte még a dekoráció fontossága kérdéshez is. Át kellett gondolnom, hogy tényleg feltétlenül fontos mindenféle dekorelemekkel tele pakolni a fürdőt? Miért van/volt nekem szükségem 15 különböző fürdőbombára, illatgyertyára, amiket végül nem is használtam csak porfogónak és helyfoglalónak volt ott? Ezért első lépésnek kipakoltam mindent a fürdőből, és csak annak kerestem végül helyet, amire tényleg szükségem van. Ezzel nagyjából a felére csökkentettem azokat a holmikat, amiket visszapakoltam végül.

Ahogyan az oldalon olvastam, minden fürdőszobai berendezésnek a kiválasztása külön-külön is fontos döntésnek minősül. De mindeközben nem árt odafigyelni arra sem, hogy ne vegyünk mindenből egymástól teljesen eltérő design-t, hanem igyekezzünk a harmóniára, az összhangra törekedni. Ezért eszembe jutott mi lenne, hogyha például egy mutatós mosdó és csaptelepet választanék, mint dekoráció? Egyébként gyönyörű réz színű csaptelepet találtam ebből kiindulva, ami tökéletesen passzolt a kiválasztott fehér minimal design-hoz.

Miután ezekkel már megvoltam, valahogyan még mégis úgy éreztem, hogy üres a fürdőszoba szükségem volt valami extra dekorra. Ezért például olyan csempét választottam, ami már önmagában olyan volt, mintha dekoráció lenne, de még sem vesz el helyet az amúgy is picike fürdőszobából. Nem akartam az összes csempét cserélni, eléggé ragaszkodtam ahhoz, hogy a fehér szín domináljon a falon és a padlón is, így a zuhanyzó sarokban lévő falat csempéztük csak úja egy merészebb sárga árnyalattal.

Ezután viszont akkor már csak arra kerestem a megoldást mi legyen például a sok szappannal, parfümmel és minden mással, ami a fürdőszobában van? Vagyis most nem a fürdőszobában, mert ugye onnan kipakoltam mindent. Hát erre kellett megtalálnom a tökéletes polcot, és/vagy szekrényt is. Ahogyan az oldalakat böngésztem rájöttem, hogy most már tényleg annyi féle-fajta közül választhatunk, hogy biztosan mindenki megtalálja azt, ami passzol az ő fürdőszobájához. Keresgélés közben láttam, hogy nagyon népszerűek még mindig például a mosdó alatti kis szekrények és a tükör melletti polcok is, amik tökéletesek mindennapi használatban lévő termékek tárolásához. Hogyha pedig esetleg nagyobb helyünk is van a fürdőszobában, akkor komplett szekrényt, szekrénysort is választhatunk, amit aztán tényleg telepakolhatunk az összes törölközővel, kozmetikai termékkel. Nagyon kicsi a fürdőszoba esetén, mint amilyen az enyém is, talán próbálkozhatunk egy vagy akár kettő kisebb falra szerelhető szekrénnyel is. Polcokkal kapcsolatban pedig tényleg ezer meg egy féle közül lehet válogatni.

Én végül egy ilyen falra szerelhető polcot, egy mosdó alatti szekrényt és egy fali kis polcot választottam. Természetesen mindhárom tökéletesen passzol egymáshoz és a fehér fürdőszobához is, ezért mindhárom fekete színű lett. A mosdóalatti szekrényben tökéletesen elférnek a nagyobb kozmetikai termékek, tisztítószerek, mosószerek is. A fali kisszekrénybe én a törölközőket, törlőket tettem. A kispolcra pedig azokat a holmikat, amiket mindennap használok, mint a fogkefe, fogkrém, sminkes dolgok, parfümök.

Mire érdemes még figyelni a tároló szekrény vagy polc vásárlásakor? Hogy tényleg akkorát válasszunk, hogy végül mindennek legyen hely! De az is lehet, hogy nem árt néha kicsit szelektálni a holmikat, mint ahogyan én is lettem az átalakítás elején. Ezért nem került vissza minden előzetesen már kipakolt kis dekor a szekrényekbe sem, nem pakoltam tele újra a mosógép tetejét sem. Van, amit már nem tartogattam inkább tovább, és volt, amit elajándékoztam. A végeredménnyel abszolút megvagyok elégedve. Eddig én is megvoltam győződve róla, hogy attól lesz majd szép a fürdőm, ha van egy kis dekor mindenhol. De így tényleg sokkal kifinomultabb, hangulatosabb lett. Nem utolsó sorban, pedig ezáltal nagyobbnak is látszik, hiába került be egy plusz szekrény.

Lehet, hogy a közeljövőben egy ugyanilyen mini átalakítás lomtalanítással egybekötve ráférne a nappalira is..